- Ketä varten suositus on laadittu?
- Ikääntyneille ihmiselle.Suosituksen taustaa tai suositusten perusta tai säädöksiä, jotka ohjaavat erillisryhmän ruokailun järjestämistä
- Valtion Ravitsemusneuvottelukunta.Suosituksen tavoitteet?
- selkeyttää iäkkäiden ihmisten ravitsemukseen liittyviä keskinäisiä eroja
ja ravitsemushoidon tavoitteita
- lisätä tietoa ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteistä ja
yhdenmukaistaa hyvät käytännöt
- ohjata tunnistamaan ravitsemustilan heikkeneminen ja toteuttamaan
ravitsemushoitoa käytännön hoitotyössä niin kotihoidossa,
vanhainkodeissa ja sairaaloissa kuin koko terveydenhuollossa, osana
ikääntyneen ihmisen hyvää hoitoa.Millä erillisen suosituksen laatimista tälle ryhmälle perustellaan? - Ikääntyneiden omat mielipiteet ja toiveet otetaan huomioon ravitsemushoidon
suunnittelussa.Kyseisen erillisryhmän ravitsemuksen erillispiirteet. - Ravitsevaa, suolistolle ystävällistä ja helposti syötävääAteriakokonaisuuden koostaminen kyseiselle erillisryhmälle.
- Monipuolista ja vähä-kolesteroolistaErillisryhmän aterioiden ravintosisältö.
- Riittävä energian, proteiinin,
ravintoaineiden, kuidun ja nesteen saanti.Suositeltavat ruokavalinnat:Ikääntyneille tarjottava ruoka on maukasta ja ravitsevaa.Liha 100 g 20–30 g Kovat juustot ja leipäjuusto 100 g 20–30 g Liha- ja makkaraleikkeleet 100 g 10–30 g Kala 100 g 10–25 g Raejuusto 100 g 16 g Maitorahka 100 g 10 g Keitetyt pavut 100 g 10 g Kananmuna 1 kpl 7 g Maidot, piimät, jogurtit, ym. 2 dl 6–7 g Leivät (4–5 viipaletta) 100 g 5–10 g
RuokalistaAamupala:PuuroMansikkakiisseliBanaaniaRuisleipääVaaleaaleipääx x xLounas:KinkkukiusausVihreäsalaattiLeipä/soseleipäx x xPäiväkahvi:Kahvi/teepullax x xPäivällinen:JauhelihakeittoLeikkeleleivät/soseleipäx x xIltapala:Hedelmä rahkaTeeRieskat
keskiviikko 2. huhtikuuta 2014
Ikääntyneiden ravitsemussuositukset
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti