keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Opiskelijaruokailu

Ketä varten suositus on laadittu?
 - Opiskelijoita varten.
 
 Suosituksen taustaa tai suositusten perusta tai säädöksiä, jotka ohjaavat erillisryhmän ruokailun järjestämistä
- Kelan hoitama ateriatuki on osa valtionavustusjärjestelmää. Se perustuu opetusministeriön esittelystä annettuun valtioneuvoston asetukseen.
Lounas on ateriakokonaisuus, joka sisältää pääruoan lisäksi juoman, salaatin, leivän ja levitteen. Erikoisannos on kalliimmista raaka-aineista valmistettu ateriakokonaisuus.
Kelan opintotukikeskus huolehtii opiskelijaravintoloille myönnettävän avustuksen maksamisesta ja valvonnasta.
 
 Suosituksen tavoitteet?
- Suosituksen tavoitteena on tarjota työväline yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijioille tarjottavien atreioiden  suunnittelusta ja toteutuksesta vastaaville tahoille sekä edistää opiskelijoiden terveellistä ravitsemusta, terveyttä ja hyvää opiskeluvireyttä.
Opiskelijoille terjottavan ruoan tulee olla koostukseltaan monipuolista ja vaihtelevaa, jossa terveellisyys, hyvä maku ja ruokailuhetken virkistävä vaikutus yhdistyvät.
 
Millä erillisen suosituksen laatimista tälle ryhmälle perustellaan?
- Valtioneuvoston asetuksen mukaan opiskelija-aterian tulee täyttää laadultaan yleiset terveydelliset ja ravitsemukselliset vaatimukset.
 
 Kyseisen erillisryhmän ravitsemuksen erillispiirteet.
- Aterioissa tulee kiinnittää erityistä huomiota rasvan laatuun ja suolan määrään. Aterioiden tulee olla koostumukseltaan myös sellaisia, että ne mahdollistavat monipuolisen ja suositusten mukaisen vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin.
 
 Ateriakokonaisuuden koostaminen kyseiselle erillisryhmälle.
- Hyvä ateriakokonaisuus on mahdollista koota usealla tai eri tavalla. Suositeltavia ateriavaihtoehtoja ovat esimerkiksi seuraavat:
 
Pääruoka
Liha-, kala- tai kasvisruoka
Laatikko-, vuoka- tai pataruoka
Ruokaisa salaatti (sisältää lihaa, kalaa, munaa, juustoa tai palkokasveja)
Keittoruoka (kasviskeitossa proteiinilisänä esmin. papuja tai linssejä)
 
Täysjyväpuuro
''Leipäpohjainen ateria'' (täytetty patonki, kerrosvoileipä tms.)
 
Energialisäke
Perunaa, ohraa, riisiä, pastaa, viljasekoite tms.
 
Muut lisäkkeet
Salaatti, leipä, rasvalevite ja juoma
 
 
 Erillisryhmän aterioiden ravintosisältö.
- Opiskeija-aterian tulisi kattaa n. kolmannes opiskelijoiden päivittäisestä energian tarpeesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että opiskelija-aterian tulee sisältää energiaa seuraavasti:
Keskimäärin 700-800 kcal (2,9-3,3 MJ)
Vähintään 500 kcal (2,1 MJ)
Enintään 1 000 kcal (4,2 MJ)
 
Suositeltavat ruokavalinnat.
- Tärkeää on huolehtia myös siitä, että opiskelija-aterioiden koostumus on rasvan, proteiinin ja hiilihydraattien osalta tasapainoinen ja vastaa valtioin ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia. Aterioiden suositeltava keskimääräiset energiaravintoaineiden osuudet energian kokonaismäärästä (E%, sulkeissa vaihteluväli) ovat seuraavat:
Rasvaa                30 (25-35) E%
Proteiinia            15 (10-20) E%
Hiilihydraatteja   55 (50-60) E%
 
 
 
Ateriasuunnitelma
(esim.)
 
Broilerikastike
 
Kaurariisi
 
Salaatti
 
Hedelmäkiisseli
 
Leipä, levitteet
 
Maito/vesi
                                        
 

 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti